Jump to content
  • 0
wwalker

facebook cover templates

Question

I have wasted 2 hours putting together a cover using the templates from the social media!!! issue one is every time I save and them try to export jpg it says to save it somewhere else that it can't save it where I want to put it, even when I create a new folder!!!

Issue two I finally save it in some off the wall location on my HD and then export the template it's too small to use on my facebook page what gives!!!

FB Cover 1_j.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

14 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Hi Wwalker,

Well, first off, I can tell just by the size of the image you posted that that is the thumb image from the template. That is not the exported image of your creation. Unless you actually made it that small.

First off, many users seem to have problems 'saving' in a particular folder, so you're not alone. But it is usually something to do with your specific computer.

The Creator 7 is VERY picky about where it's files are, and where you can save to. But that is about ( I hope ) to get a lot easier with the soon to be released version 8.

Okay, let me see if I can explain this.

Templates are saved in /Documents/Laughingbird Documents/Logo Libraries on your hard drive. Usually Drive C because, again, TC7 wants them there. You should NEVER look into any folder in that directory! Nothing good can come of it.

That said, if you ever 'save' a template to any other folder, then you will never be able to export or save to that folder again. TC7 will tag it as a 'template' folder and it will not be happy with you trying to save to a template folder. Any template folder. If you try, then you will get the error you are talking about.

Now, there is a difference between 'saving' and 'exporting'. For some reason many users seem to confuse those too. You 'Save' a template. But again, do not ever look into a template folder. Stay out! You 'Export' the image you want to use, either as a PNG, JPG or Transparent PNG.

When you go to 'Export' you will be given a chance to select where you want to save that exported image. You cannot save it to any folder that has, or has ever had, a template folder in it. You cannot save to any folder nested more than about 5 folders deep. Usually if users have an issue, they are still able to export the image to the desktop, then move it from there.

Your exported image 'should' be the exact size of your canvas when you are working on your project. A template 'thumb' is 300 x something. It varies. If that is what you are seeing, and your canvas was bigger, then you are not looking at the exported image. You are looking at the thumb of a 'saved' template.

So, with all this in mind, if you could without losing your mind, try it again. Open TC7 and load your template. Check your canvas size. Make sure to select 'Export' from the menu as shown in the image I attached below. Select to export to your desktop and see if that works for you.

Then when you check the image, it should be the same size that your canvas was.

If it doesn't work. Try taking some screenshots or a video and post it here so I can see exactly what you are doing. But I'm hoping this works. Let us know! 

 

Untitled.thumb.jpg.6ef6332184903e3b0aacb5914429bd83.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

OK, I did exactly as you said. I did a screen capture 1,2,3. When I tried exporting JPG to Desktop I get the error you see on LB3.

LB1.JPG

LB2.JPG

LB3.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Here's what I do with the template I made. When I am done I go to file "save to my templates" name it and save it.  I hit "export to jpg" go to the file location I want to save it to, name it and this is where the problems start. Attached is a screen shot of the file I actually exported to jpg. What it looks like is that it is saving the "export to jpg" as a template. The screen shots are set up A, B, C so you can follow my process and see what I end up with. This is a file that I "exported to jpg"

LB_B.JPG

LB_A.JPG

LB_C.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

And I can see your problem. And it's really not a problem. You just need to change what you are trying to do.

Here's the issue.

You are 'saving' the template to a folder.  /Desktop/FB Banner

Your template name is banner RMH

Then you are trying to 'export' a jpg file to that template folder. That will never work. There is already a jpg image in that folder with the same name as what you are trying to save, and it has to be there for the template to work. You should NEVER save, or even look in, any template folder. Leave them alone or you could break the template and lose it all.

Create a new folder on your desktop. Call it /My Images

When you select to 'export' your jpg image, select the folder /My Images and save your image there

Then when you look for that image, it should be there and at the size that your canvas was.  1200 x 630

 

Now, that said. I said to create a folder called /My Images.

Actually I have one called /My Clients

Under that I have folders for each of my current and past clients and that is where I export my images to. It helps to keep them all organised. However you choose to do it, it should work. Just DO NOT try and save or export to that template folder. It just won't work.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Nice try, but thats what i did and did it again. here are the results.... again.  I created a new folder called "FB images" See images

FYI: I NEVER opened or touched a template folder

LB1.2.JPG

LB1.1.JPG

LB1.3.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Well, unless there is a template folder hidden in there under /RMHynosis, that should should have worked. Hm ???

Hate to put you through all this, but have you actually tried to simply export the image to your desktop?

I don't mean into any folder, just simply to your desktop? That usually works for everyone when they have this error.

Can't wait for version 8 to hit the streets and solve all this. Let me know what happens when you try to export to the desktop. Thanks

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Well bugger! That should work. Okay, gonna have to see if Marc has any ideas on this.

As far as the 'file type' it will always say 'All Files'. That's normal.

Got 1 more idea. Have you tried to export that file as a png? Just curious if it makes a difference. Can always convert using another utility if needed. But if it will let you save as a png you may have found, dare I say, a 'bug'! Let me know.

In the meantime, I'm sending this link to Marc to make sure he sees it in case he can clue us in.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Till you get things figure out:  just use the windows clip app, or something like FatsStone Capture to make a screen shot of the template on the canvas.

1. It will always say "all files"  down at the bottom right right corner.  You gotta look up at the top left corner of the window banner to see the file type.

2. Anti virus software can make this (unable to save) happen. Many have settings to control access / prevent certain actions to guard against ransom ware attacks.   


FOR EXAMPLE. BitDefender has an option for Safe Files, Secured Folders. Turning that off often clears up such issues. 

I can max out all my antivirus settings and all sorts of problems happen. 

SINCE VERSION 7.2.9 doesn't require internet connectivity to work, here is something, or two, or three,  you might want to try:


Reboot into safe mode, see if you still have the same issue.

Tweek your antivurs settings-- tweek em down for a bit... make em really loosy goosy" see what happens. 
 

2019-11-10_045951.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Just curious. Are you running as an admin? Not just logged in as admin, but running the app as an admin. Right-Click the startup icon, select run as admin. then try saving and see what happens. May be nothing. Just curious.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Not from me, sorry. Waiting for Marc to jump in. Have you opened a support topic? Might want to. He's been kind of scarce since he's so close to releasing version 8. Which, by the way, will probably solve your problem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×